luni, 19 septembrie 2011

Cum să croșetăm după o diagramă

Să punem în aplicare ce am învațat în articolul Croșetatul. Terminologie și tehnici de bază.

Pentru asta am căutat un model de floare, destul de ușor, și o să vă arăt pas cu pas cum realizează.

La prima vedere o diagramă este intimidantă. Cel puțin așa mi s-a părut mie la început, când am învățat să croșetez. Preferam să citesc instrucțiunile, decât să stau să mă uit la desen. Mă încurcau atâtea semne înghesuite. Dar acum îmi este mult mai ușor și caut, în general, doar diagrame.

Sfatul meu este să încercați să înțelegeți schema aleasă înainte de a lua firul și croșeta în mâini. Parcurgeți diagrama și imaginațivă care sunt pașii.


Floarea pe care am ales-o este următoarea:Pe lângă faptul că este un model ușor, are fiecare rând colorat altfel, ceea ce pentru începători este binevenit.

Etapele vor fi următoarele:
1.      facem un lanț de 5 ochiuri și îl treansformăm într-un cerc cu ajutorul unui picioruș orb (pe diagramă este micul oval albastru).
2.      începem primul rând cu 4 ochiuri de lanț și continuăm cu 9 ansambluri, formate fiecare dintr-un picioruș mare/dublu, apoi încheiem tot cu un picioruș orb (micul oval vișiniu).
3.      al doilea rând este format din alternarea unui lanț de 8 ochiuri de lanț și a unuia de 3 ochiuri de lanț; fiecare se prinde de rândul precedent prin picioruș orb așa: lanțul de 8 ochiuri sare peste piciorușul mare-dublu de dedesubt, iar lanțul de 3 ochiuri se leagă în același spațiu în care începe formarea lui.

Alegeți un fir și croșeta corespunzătoare, un ac potrivit pentru firul ales, o foarfecă și să începem.

Eu voi folosi bumbac mercerizat de culoare crem și o croșetă metalică nr.3.

Formăm o buclă, prin care trecem croșeta și luăm firul pe aceasta (asta se numește că iei un jeteu) și îl tragen prin buclă. (Eu am făcut asta pe birou, pentru că nu aveam cum să țin și bucla și să fac și fotografia.) Nu dăm drumul buclei, ci mai luăm o dată firul pe croșetă (un jeteu) și îl tragem pe sub firul care se află pe croșetă. Acum tragem de capetele firului până se formează un ochi cum este în poză.Luăm un jeteu și îl trecem prin ochiul de pe croșetă. Acum am făcut primul ochi. Repetăm de încă 4 ori. La final o să avem 5 ochiuri.
Introducem croșeta în primul ochi făcut, luăm un jeteu și în trecem prin acesta și, apoi, același jeteu, prin ochiul de pe croșetă. (Acesta se numește picioruș orb.) Apoi facem 4 ochiuri de lanț.
Nu am reușit să imortalizez bine pașii în următoarea poză, pentru că lucrul nu este stabil și se încolăcește, așa că o să explic cât de bine pot: se ia un jeteu pe croșetă (fără a se introduce croșeta în vreun ochi), apoi se trage un jeteu prin cercul de 5 ochiuri pe care l-am format la început.


Acum avem 3 fire pe croșetă. Luăm un jeteu și-l trecem pe sub primele 2. Ne rămân alte 2. Luăm alt jeteu și-l trecem pe sub acestea. (Acesta se numeste picioruș mare sau dublu).


Facem un ochi de lanț.


Acest ansamblu de picioruș dublu cu un ochi de lanț se repetă de încă 8 ori, astfel încât la final să avem 9 ansambluri. Acestea, împreună cu șirul de 4 ochiuri de lanț de la începutul rândului, se vor vedea ca 10 piciorușe duble despărțite de câte un ochi de lanț.

Ca să terminăm primul rând, va trebui să facem un picioruș orb în primul spațiu creat. (Adică între lanțul de 4 ochiuri de lanț și primul picioruș mare/dublu.)


Întoarcem cu grijă lucrul cu spatele în sus.
Acum am să vă spun micul meu secret: în timp ce am făcut piciorușele mari, am ținut capătul de fir, cel care atârna, aproape de cerc, astfel încât am făcut piciorușele mari și pe sub el. În felul acesta nu mai sunt nevoită să stau să-l cos, ca să nu ma atârne și să nu se destrame lucrul, ci doar îl tai.


Întoarcem lucrul pe față și începem cel de-al doilea rând! Facem 8 ochiuri de lanț, apoi, ca să legăm acest lanț de floare, facem un picioruș orb tot în primul spațiu. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț, pe care, așa cum am făcut cu lanțul de 8 ochiuri, le legăm printr-un picioruș orb în primul spațiu.
Aproape am terminat!
Următorul pas vă va fi de folos la terminarea oricărui lucru croșetat: facem un ochi de lanț, tăiem firul, tragem de croșetă și scoatem firul.


Acum, luăm firul, și cu ajutorul unui ac, îl trecem pe spatele lucrului, pe sub niște ochiuri, cât să nu se vadă, apoi îl tăiem.

Și asta a fost tot!

Sper că v-a fost de folos tutorialul meu. Dacă aveți nelămuriri, răspund cu plăcere și răbdare!

O zi FAINă!