Despre

Am început să fac briz-briz-uri din mărgele acum vreo 3 ani. Am experimentat apoi fimo și într-un final m-am oprit la croșetat. Nu promit că o să mă rezum doar la asta. ;)

Fain Briz Briz reprezintă dragostea mea pentru tot ce încântă ochiul și, totodată, aspirația mea către o lume mai domoală, mai relaxată, ideală.

Trăim într-un timp în care cele mai multe haine și accesorii sunt, în general, produse în serie, în cine știe ce colț al Chinei (sau al altei țări cu mână de lucru foarte ieftină), de către persoane care sunt recunoscătoare pentru 1-2 dolari primiți pe zi și care, poate de multe ori, sunt copii al căror loc ar fi pe terenul de joacă; lucruri aduse apoi în magazinele din mall-uri și vândute pe bani prea mulți pentru ceea ce oferă. Nu de puține ori am văzut haine sau gablonzuri scumpe din materiale de valoare îndoielnică și/sau nefinisate așa cum s-ar cuveni.

Scopul meu este exact opusul. Ce lucrez eu este, de cele mai multe ori, unicat sau în serie limitată, sunt atentă ca materia primă să fie de calitate. Nu în ultimul rând, am grijă să fiu plătită corect, pentru că, dacă eu nu fac asta, ceilalți de ce ar face-o?

Ce înseamnă pentru mine un preț corect? Ei bine, costul fiecărui produs Fain Briz Briz  include pe lângă transport și prețul materialelor: creativitatea (nimeni nu cred că poate stabili un preț pentru ea, deși este cea mai importantă în handmade), manopera (eu am stabilit că-mi este de ajuns, cel puțin momentan, 10 lei pe oră), la care adaug 20-30% (procent ce ar trebui să acopere o mică parte din alte cheltuieli cum ar fi internetul, lumina, magazinele de pe Crafty și Breslo).

Acesta este modalitatea mea, nu spun că este cea mai bună, dar, din cât m-am documentat este cea mai folosită. Cred cu tărie că toți artizanii ar trebui să adopte o asemenea metodă, asta sau oricare alta, doar să aibă curaj să pună un preț pe munca lor, la adevărata valoare. În felul acesta și clienții se vor obișnui că un produs handmade este, în mod absolut normal, (mult) mai scump decât altul realizat de o mașinărie, cu puțin ajutor din partea unui angajat. Acesta este și motivul pentru care am hotărât să precizez aici formula de calcul, să spun și cât iau pe oră, pentru cazul în care sunt alți artizani care doresc să știe. Precizez că tariful pe ora de lucru nu știu dacă este mic sau mare față de al altora. În România nu am întâlnit încă pe nimeni care să spună exact cum socotește prețul.

Fiecare produs în parte este lucrat și finisat cu mare atenție. Scopul meu este, pe lângă un aspect desăvârșit (atât cât permite lucrul manual), să reziste foarte bine în timp.

De asemenea, ambalajele sunt confecționate tot de către mine. Cutiuțe, punguțe, panglici, șnururi, reciclate sau nu, sunt executate cu aceeași grijă și vin să completeze unicitatea fiecărui produs Fain Briz Briz.

Pentru orice întrebare referitoare la produse, livrare sau stoc, mă găsiți la adresa de mail: fainbrizbriz[@]yahoo[.]com.

O zi FAINă!