marți, 12 iulie 2011

Croșetatul. Terminologie și tehnici de bază

Acest articol a fost publicat și pe I Love Handmade.ro.

Dacă ți-ar plăcea să înveți să croșetezi, ai acum la îndemână aceste instrucțiuni. Spor la lucru!


Scopul meu este ca oricine dorește să croșeteze, după ce citește articolul, să caute un model (pattern) pe internet și să se apuce imediat de lucru.

Un al doilea motiv pentru care m-am hotărât să scriu acest articol este faptul că nu se găsește aproape nimic despre croșetat în limba română, iar începătorilor sau celor care nu cunosc limba engleză le este extrem de greu și, de multe ori, sunt descurajați. De asemenea, voi scrie între paranteze rotunde denumirea în engleză și între paranteze drepte prescurtarea denumirii, folosită în instrucțiunile modelelor. În limba română, eu, personal, nu am întâlnit până acum prescurtări, dar asta nu înseamnă că nu ar exista.

Să începem! Trebuie să pornim la drum cu ideea că este foarte simplu. Doar de ceva mai multă răbdare ai nevoie. Sunt 7 termeni, respectiv tipuri de ochiuri. Puțini, nu-i așa? Da, și ce este și mai încurajator e faptul că, prin combinarea lor, obținem nenumărate modele.

Mai întâi se pune firul pe degete cum se vede în prima imagine. Firul vine pe sub degetul mic, îl înfășoară o dată, apoi pe sub degetele inelar și mijlociu, după care pe deasupra arătătorului.

O altă variantă, pe care eu o găsesc mai comodă, dar pentru care nu am găsit imagine este următoarea: firul vine pe deasupra degetului mic, fără a-l mai înfășura, trece pe sub inelar și mijlociu, apoi pe deasupra arătătorului și pe acesta din urmă se încolăcește o dată. Mie mi se pare că așa pot controla mai bine tensiunea firului. Încercați ambele variante și vedeți când vă simțiți mai confortabil.

Primul dintre ochiuri este ochiul de lanț (chain [ch]). În scheme (patterns) este desenat ca un oval. Înseamnă tragerea firului cu croșeta prin ochiul în care se găsește aceasta. Cu ajutorul acestui ochi de lanț se face lanțul pe baza căruia se va croșeta mai departe modelul ales. Când începem lucrul, pașii sunt următorii: se face o buclă din fir (punctul de intersecție se ține între degetul mare și cel mijlociu), prin ea se trece croșeta, se ia firul pe croșetă o dată, ceea ce o să găsiți în cărți ca fiind jeteu (yo) și se trage firul prin buclă. În acest moment, nu dați drumul la buclă, pentru că se va desface, ci mai faceți un ochi de lanț (adică mai trageți un jeteu cu croșeta). Acum trageți de firul care atârnă, practic capătul firului cu care lucrăm. Gata! Acum faceți câte ochiuri de lanț sunt indicate in modelul ales.

Piciorușul mic (simple crochet [sc]) este desenat cu un X sau un +. Se trece croșeta printr-un ochi de lanț, se ia un jeteu, se trage croșeta înapoi (mai corect spus, se scoate bucla). Acum aveți 2 bucle pe croșetă. Se mai ia un jeteu (atenție, fără a mai trece prin alt ochi) și se scoate prin cele 2 bucle de pe croșetă. Acum avem din nou o singură buclă activă, bucla în care se află croșeta.

Piciorușul mare/dublu (double crochet [dc]) este desenat ca un T cu o mică bară oblică. Se ia un jeteu pe croșetă, se trece croșeta prin ochiul de lanț, se ia un jeteu. Acum avem 3 bucle pe croșetă. Se ia un jeteu și se trece prin primele 2 bucle, apoi se ia din nou un jeteu și se trece prin cele 2 bucle rămase.

Piciorușul dublu redus (half double crochet [hdc]) este notat cu un T simplu. Se respectă aceleași etape ca la piciorușul dublu, doar că se trece jeteul trece direct prin cele 3 bucle formate, și nu prin cîte 2.

Piciorușul triplu ( treble crochet [tc]) este desenat ca un T cu 2 mici bare oblice. Este asemănător piciorușului dublu, doar că se iau 2 jeteuri înainte de a trece croșeta prin ochiul de lanț. Mai exact, apșii sunt următorii: se iau 2 jeteuri pe croșetă (deci avem 3 bucle deja pe ea), se trece croșeta prin ochiul de lanț, se ia un jeteu și se scoate bucla (acum avem 4 bucle pe croșetă), se ia din nou un jeteu și se trece prin primele 2 bucle (au rămas 3 bucle pe croșetă), se ia alt jeteu și se trece prin primele 2 bucle (au mai rămas 2 bucle), se ia alt jeteu și se trece prin ulimele 2 bucle rămase.

Piciorușul orb/ Ochi alunecat (slip stitch [sl.st. / ss]) este notat cu un cerc sau un oval negru. Se trece croșeta prin ochiul de lanț, se ia un jeteu, care se scoate direct prin cele 2 ochiuri. Acest tip de picioruș este folosit la formarea unui inel (așa cum este in imagine) sau la încheierea unui rând atunci când lucrați în cerc.

Sper că v-a fost de folos și că am explicat bine. Vă urez spor la treabă și să fiți inspirați/inspirate!

Sursa foto: Google Images.


Și nu uita de GIVEAWAY! Mai sunt 4 zile!